Kotleciki mielone z pieczarkami / Minced cutlets with mushrooms


Sobotnie siedzenie w kuchni? Czemu nie:) Szczególnie z mamą, od której można nauczyć się czegoś nowego, smacznego i banalnie prostego do zrobienia.
Potrzebne składniki:
- ok. 1 kg mięsa mielonego,
- 80 dag pieczarek,
- 1 duża cebula,
- sól,
- pieprz,
- bułka tarta,
- 2 jaja.

Pieczarki należy umyć i pokroić w drobną kosteczkę. Następnie przełożyć na rozgrzaną patelnię i podsmażyć do momentu, kiedy woda z grzybów wyparuje. Gotowe pieczarki odstawiamy do wystudzenia. Cebulę pokrojoną w kostkę wystarczy lekko zeszklić. Zmielone mięso przekładamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy. Wbijamy 2 jaja oraz cebulę i dalej wyrabiamy. Na koniec dodajemy wystudzone pieczarki. Z gotowej mieszanki formujemy kotleciki wielkości piłeczki golfowej, obtaczamy delikatnie w bułce tartej i podsmażamy na złoty kolor. W zależności od wielkości kotlecików wychodzi ich od 40 do 50. Kotleciki przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku w temp. 170 ℃ przez 35 minut.
Świetna przekąska na piknik czy na obiad z dodatkiem pieczonych ziemniaków i mizerii:)


Saturday chilling in the kitchen, cooking? Why not:) Especially with my Mum. Today she taught me simple recipe from minced meat and mushrooms.

Ingredients:
35,27 oz of minced meat,
28,21 oz of mushrooms,
- salt, 
- pepper,
- 2 eggs,
- breadcrumbs,
- 1 onion.

Wash mushrooms, chopped them finely and fry them until there will be no water on frying pan. Cool them down. Meanwhile season minced meat with salt and pepper. Chopped one onion and fry it. Add onion and mushrooms to the meat and mix everything. Form small minced cutlets (shaped like golf balls), coat them in breadcrumbs and fry them lightly. Golden minced cutlets put inside casserole dish and bake them for 35 min. in 170°C (338°F).

Komentarze

Popularne posty

Łączna liczba wyświetleń

PitaPata Cat tickers