Zdrowy murzynek przepisu mojej mamy

Zdrowe słodkości - brzmi nieprawdopodobnie, a jednak się da:) Przykładem jest przepis na murzynek, który dostałam od mamy (nie mam pojęcia, skąd ona go ma). Wprawdzie jest trochę droższy niż oryginał, ale dużo lepszy w smaku.

Do zrobienia takiego murzynka potrzeba:
- 2 szklanki mąki orkiszowej,
- 1 szklanka cukru trzcinowego,
- 3 jaja,
- 1/2 szklanki oleju,
- 1/2 szklanki mleka (można dolać więcej jeżeli ciasto jest zbyt gęste),
- 1 łyżka cynamonu (to nie pomyłka),
- opcjonalnie 1/2 łyżeczki bertramu*,
- 2 łyżeczki sody,
- 2 łyżki kakao,
- słoiczek dowolnego dżemu ok. 280 g (osobiście najbardziej lubię malinowy),
- sól 

Do miski wbijamy jaja i ubijamy na puszystą masę z odrobiną soli. Dodajemy cukier trzcinowy nie zaprzestając ubijania. Po trochu dosypujemy mąkę. Następnie dolewamy olej i mleko. Kiedy masa jest ładnie połączona dosypujemy resztę "suchych" składników. Na koniec całość mieszamy dokładnie z dowolnym dżemem i przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni Celcjusza (piekarnik powinien być już rozgrzany) przez 45 min. Po tym czasie wystarczy wbić w ciasto patyczek do szaszłyków, jeżeli jest na nim masa tzn., że trzeba przedłużyć czas pieczenia, jeśli nie wyłączamy piekarnik. Po ok. 30 min wyjmujemy ciasto z piekarnika, aby zupełnie ostygło.
Smacznego:)


Niestety nie mam zbyt wielu zdjęć gotowego ciasta (znikło zbyt szybko:P)



*Bertram - Anacyclus pyretrum , rodzaj przyprawy, który można używać do przeróżnych potraw


Komentarze

Popularne posty

Łączna liczba wyświetleń

PitaPata Cat tickers