Tanie gotowanie - makaron z pesto / Cheap cooking on a budget - pasta with pesto

         Z góry informuję, że nie jestem uczniem szkoły gastronomicznej, ani też jej absolwentem. Zwyczajnie, życie studencko - dorosłe - na własny rachunek nie jest tanie, stąd przeróżne kombinacje alpejskie jak nie zbankrutować. W tak zwanym międzyczasie pojawiło się sporo "przepisów" na tanie jedzenie, którymi chcę się z wami podzielić:)

Makaron z pesto 
(dla jednej osoby)

Składniki:
- 150 g makaronu pełnoziarnistego (3,80 zł za opakowanie 500 g)
- 1 łyżka pesto (1,99 zł za pudełeczko świeżego pesto 90 g) 

Gotowanie zaczynam od wstawienia na gaz garnka z wodą, do której wsypuję odrobinę soli i dolewam oleju lub oliwy (zależy co mam akurat w domu), żeby makaron nie był posklejany.
Makaron pełnoziarnisty gotuję ok. 10 minut. Odcedzam i wykładam na talerz.
Jedną łyżkę pesto mieszam z makaronem i voila :D
Można je jeść samo lub z sałatką (przepis poniżej)
Koszt ok. 1,5 zł (bez sałatki)



Sałatka 

Składniki:
- 100 g mieszanki sałat ( 3,99 zł za opakowanie 200 g)
- 90 g jogurtu naturalnego ( 0,99 zł za pudełeczko 180 g)
- 2 małe pomidory śliwkowe ( 5,99 za 500 g )
- 35 g zielonych oliwek ( 0,99 zł za opakowanie 70 g)
- przyprawy (wedle uznania)

Mix sałat przekładam do miski. Dodaję oliwki (zielone spokojnie można zastąpić czarnymi) oraz 2 pokrojone pomidory bez skórki (wcześniej sparzone). 
Przyprawy mieszam z jogurtem naturalnym i dodaję do pozostałych składników.
Podobnie jak makaron można ją jeść jako oddzielne danie lub połączyć z innym.
Koszt ok. 4 zł



ENGLISH VERSION
(PS: Sorry. My English is a bit rusty:P )

Whole grain pasta with pesto
(for one)

Ingredients:
- 150 g of whole grain pasta
- one table spoon of fresh pesto (30 g)

I start my cooking with bringing water to a boil (adding a bit of salt and oil or olive helps a lot, pasta will not stick to the bottom of the pot). After measuring I add 150 g of pasta to boiling water. It takes about 10 minutes for pasta to be ready. Then I drain my whole grain pasta and mix it with pesto and dinner is done. You can eat it by itself or with easy salad (recipe down below)

Salad

Ingredients:
- 100 g of salad mix
- 90 g of natural yoghurt
- 2 small tomatoes 
- 35 g of green olives (you can use black too)
- spices (if you like and what you like)

First put salad mix in a bowl. Then add 2 small, chopped tomatoes without skin and olives.
 Mix all spices with yoghurt.
At the end pour dressing over the rest of ingrediends.

Komentarze

Popularne posty

Łączna liczba wyświetleń

PitaPata Cat tickers