Jesienna sałatka warzywna

Przepis jest w rodzinie odkąd pamiętam i pewnie najstarsi górale nie wiedzą kiedy dokładnie do niej trafił. W każdym razie jest to jedna z moich ulubionych jesienno - zimowych sałatek słoikowych (pod warunkiem, że dotrwa do zimy, ponieważ ma wielu zwolenników i najczęściej - kiedy porcja jest za mała - znika z piwnicy w ciągu miesiąca) 

Do popełnienia wyżej wspomnianej sałatki potrzeba:
  • 4 kg ogórków,
  • 1/2 kg marchewki,
  • 1/2 kg papryki (kolor nie ma znaczenia),
  • 1/2 kg cebuli,
  • pół główki czosnku,
ZALEWA:
  • 1 szkl. cukru,
  • 1 szkl. octu,
  • 1 szkl. oleju,
  • 3 łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki pieprzu mielonego

Warzywa starannie myjemy i kroimy (cebulę w grube piórka, ogórki, czosnek i marchewkę w grube plasterki, paprykę w paski)







Następnie do warzyw dodajemy składniki zalewy i całość mieszamy.
Odstawiamy na 2 godziny (chociaż najlepiej byłoby odczekać od 4 do 6 godzin, wtedy poszczególne smaki lepiej się połączą)


Sałatkę przekładamy do słoików, starannie zakręcamy, następnie pasteryzujemy przez 15 min. 



SMACZNEGO :)


Komentarze

Popularne posty

Łączna liczba wyświetleń

PitaPata Cat tickers