Jesienna sałatka warzywna
Przepis jest w rodzinie odkąd pamiętam i pewnie najstarsi górale nie wiedzą kiedy dokładnie do niej trafił. W każdym razie jest to jedna z moich ulubionych jesienno - zimowych sałatek słoikowych (pod warunkiem, że dotrwa do zimy, ponieważ ma wielu zwolenników i najczęściej - kiedy porcja jest za mała - znika z piwnicy w ciągu miesiąca)
Do popełnienia wyżej wspomnianej sałatki potrzeba:
- 4 kg ogórków,
- 1/2 kg marchewki,
- 1/2 kg papryki (kolor nie ma znaczenia),
- 1/2 kg cebuli,
- pół główki czosnku,
ZALEWA:
- 1 szkl. cukru,
- 1 szkl. octu,
- 1 szkl. oleju,
- 3 łyżeczki soli,
- 2 łyżeczki pieprzu mielonego
Warzywa starannie myjemy i kroimy (cebulę w grube piórka, ogórki, czosnek i marchewkę w grube plasterki, paprykę w paski)
Następnie do warzyw dodajemy składniki zalewy i całość mieszamy.
Odstawiamy na 2 godziny (chociaż najlepiej byłoby odczekać od 4 do 6 godzin, wtedy poszczególne smaki lepiej się połączą)
Sałatkę przekładamy do słoików, starannie zakręcamy, następnie pasteryzujemy przez 15 min.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz